dimecres, 1 de gener del 2020

Crònica sardanista: Sigfrid Galbany i AbrilFotografia extreta d'Internet. Entrevista a Sigfrid Galbany i Abril

Així encetem un capítol que esperem serà del vostre interès.  Per als qui ja ho sabeu, i sobretot per aquells que acabeu d’arribar, Cabrils es pot enaltir de tenir un compositor de sardanes  i d’havaneres de l’alçada d’un campanar.  Es tracta del mestre, Sigfrid Galbany i Abril.

Apunts biogràfics:

Sigfrid Galbany i Abril (Cabrils, 23 d'agost de 1936) neix a Ca l'Arlot, fill de Jordi Galbany i Planas i Jacinda Abril i Tolrà. 

És un compositor de música diversa, cançons, havaneres i sardanes, algunes instrumentades per a cobla i d'altres per a piano. 

Als deu anys s'inicia en la teoria del solfeig i piano amb l'Elvira Rigau i Oliver, filla del gran compositor i un dels renovadors de la sardana, Pere Rigau (Barretó), fundador de la cobla, orquestra Montgrins, amb qui anys més tard mantindrà una llarga relació tant professional com d'amistat.
Als 15 anys compon la seva primera sardana, Enyorances, per a piano. Continua estudiant fins que marxa per fer el servei militar a Manresa. Allà estudia harmonia i composició amb el manresà Àngel Noguera i Alegre, fins que el destinen a la Pobla de Segur.
Acabat el servei militar, coneix el gran mestre, director i fundador de la cobla orquestra Girona, Josep Maria Boix, de qui en serà deixeble. L'amistat perdurarà fins a la mort del mestre. L'any 1973,la mateixa cobla Girona estrena la seva primera sardana, Enyorances.

Obra

El seu repertori compta amb més de cent cinquanta sardanes, una trentena d’havaneres, alguna peça de caire religiós, cançonetes i peces clàssiques. L’any 1999 autoedita el primer CD, que porta per títol “Sardanes”, amb el castell de Burriac com a tema central. Per la Festa Major de Santa Helena, l’Ajuntament de Cabrils li ret homenatge, per la seva contribució a la cultura popular i al seu esforç per portar la sardana i el nom de Cabrils arreu dels Països Catalans. Continua auto editant la seva obra, en col·laboració amb l’Orquestra Montgrins.

El dia u de gener de 2009, a Tossa de Mar, el compositor estrena “Cap d’any a Tossa”, finalista de la Sardana de l’any 2009 que va tenir lloc al Palau de Congressos i exposicions de Perpinyà, amb 582 vots a favor. Durant l’acte institucional, Tossa de Mar li lliura el guardó, Ava Gardner, en record de l'estàtua de l'artista americana, que presideix el castell de la vila. Després de la signatura del llibre d’honor va haver-hi una ballada de sardanes amb l’Orquestra Montgrins i un dinar de germanor amb les actuacions de colles sardanistes, rapsodes, recital de poesies del mateix autor i del seu pare.

Paral·lelament, l'any 2010, Cabrils li atorga el  premi de divulgació cultural “La Concòrdia”, i l’ajuntament ho fa amb la “Creu de Terme”, màxim guardó. A l'acte hi assisteixen unes tres-centes persones. La Cobla Montgrins interpreta nou sardanes, de les quals cinc són del compositor Sigfrid Galbany. A la ballada que va tenir lloc al Parc d'Anselm Clavé hi participaren tres colles de competició del Grup Sardanista Maig : Xiroia (infantil), Dansaires de Maig (veterana) i Maig (gran). En acabar i degut a la metereologia adversa es feu un dinar al centre cívil La Fàbrica. També es llegiren dues poesies escrites pel mateix compositor i una del seu pare, Jordi Galbany i Planas.

Diumenge dia 2 de juny de 2019, va tenir lloc l'aplec de l'Escala. Sigfrid Galbany estrenava la seva darrera composició, "En Jordi Gallegos, sardanista i amic", dedicada al seu amic i president de l'Agrupació EScalenca Avi Xaxu.

Clicant l'enllaç podreu consultar bona part de l'obra del mestre Sigfrid Galbany, tot i que manquen les peces més recents:

Vincles:
Músics per la cobla:

Portal Sardanista. Un servei de la Confederació Sardanista de Catalunya:

El Punt Avui:

Pàgina de periodisme sardanístic: