Dijous passat, dia 8 d'octubre, en el marc de les Jornades Europees de Patrimoni 2020, es va presentar a la Biblioteca municipal de Cabrils, una nova entitat que vetllarà pel Patrimoni Cultural del poble. Una entitat que porta en el nom i a la voluntat la paraula "museu", un museu que no estarà fet de pedra ni d'objectes, sinó de persones i de memòria.
L'assistència del públic va quedar supeditada a la normativa del moment, degut a les mesures COVID-19. Per aquest motiu, els amics de Ràdio Cabrera de Mar, van retransmetre en directe la presentació, que es penjarà properament a la pàgina web. Els museòlegs Josep Fornés (antic director del Museu Etnològic i de Cultures del Món de Barcelona) i Dani Solé (Museu d'Història de Catalunya) van apadrinar el projecte.
La paraula més important del nom d'aquesta nova entitat és la de "comunitari", perquè parteix de la comunitat i és per a la comunitat, que n'és la principal protagonista de la seva història. Sobretot, en un moment en que l'administració local ha considerat que no era important que un poble tingui museu. Al perdre aquesta institució, la comunitat de Cabrils resta orfe, envers el seu patrimoni.
El COMCA s'ha creat també com a mesura urgent, per evitar la pèrdua continua i irremissible d'aquest patrimoni i sobretot de la memòria col·lectiva de Cabrils. Cal que la comunitat s'empoderi i prengui la iniciativa, com si es tractés d'una comunitat sense govern. Tots els membes que formen part del COMCA ja havien col·laborat amb la direcció de l'antic museu, actualment tancat.
Jordi Montlló durant la presentació. Foto: Gustau Nacarino
El Museu Comunitari de Cabrils vol crear vincles entre la comunitat i la seva memòria col·lectiva, a través del patrimoni cultural i natural. Vol generar coneixement sobre aquest patrimoni per tal de preservar-ne els valors històrics, arqueològics, antropològics, artístics i/o naturals.
Promourà actuacions envers la protecció, conservació i salvaguarda d'aquest patrimoni i la seva posada en valor per a gaudi lúdic, estètic i intel·lectual de la societat.
El COMCA ha de ser un espai de trobada i esdevenir punt de recolzament per a altres entitats de Cabrils o de fora, interessades en el coneixement, la conservació i la gestió del patrimoni. També es vetllarà perquè la col·lectivitat interactuï amb el patrimoni creant dinàmiques culturals participatives.
De dreta a esquerra, Dani Solé, Pep Fornés, Jordi Montlló, Laura Bosch, Salvador Bosch, Maria Martínez, Maria Àngels Aldrufeu i Gustau Nacarino. Foto: Esher Lupresti.