diumenge, 21 de març del 2021

Can Nadella recupera un forn de pa tradicional

 

Fa uns mesos, vàrem presentar la nostra entitat, el COMCA, com un museu de societat amb una forta vinculació comunitària. Com vàrem explicar, adopta els principis de patrimoni en lloc de col·lecció, de territori en lloc d’edifici i de comunitat en lloc de visitants.

En aquest sentit la nostra missió és molt clara:

Crear vincles entre la comunitat i la seva memòria col·lectiva, a través del patrimoni cultural i natural. Generar coneixement sobre aquest patrimoni per tal de preservar-ne els valors històrics, arqueològics, antropològics, artístics i/o naturals.

Promoure actuacions envers la protecció, conservació i salvaguarda d’aquest patrimoni i posar-lo en valor per a gaudi lúdic, estètic i intel·lectual de la societat.

Constituir un espai de trobada i esdevenir punt de recolzament per a altres entitats interessades en el coneixement, la conservació  i la gestió del patrimoni cultural. Vetllar perquè la col·lectivitat interactuï amb el patrimoni creant  dinàmiques culturals participatives.

L'estat de conservació de molts pobles, en particular del Maresme és avui millorable, per no dir que l'arquitectura tradicional de conjunt està desapareixent a marxes forçades. És difícil trobar bons exemples de nuclis urbans, carrers de cases de cós que hagin crescut de manera equilibrada, mantenint l'estructura original i fent compatible vell i nou. Els pobles del Maresme, tant de mar com de muntanya han sofert una transformació radical fins a fer irreconeixible el seu aspecte original. La majoria creixen desordenadament, sense manca de planficiació de cara al futur, d'una manera sostenible, i alteren de manera arbitrària la seva estructura original, lligada també a la degradació del paisatge més proper del qual durant segles n'han format part. 

Us presentem un exemple real d’una de les nostres actuacions duta a terme amb motiu de la troballa d’un forn de pa tapiat, a Can Nadella, una casa del carrer de Sant Jordi, número 8, al barri de la Sagrera. Els forns de pa, formen part de l'arquitectura tradicional, no només dels masos, cases de pagès, sinó també de les cases de cós.

La Contxita Baró i en Manel Merino, durant l’arranjament d’un pany de paret de la cuina, descobriren sorpresos l’antic forn de pa, conservat gairebé intacte. De fet, a principis dels anys setanta, aquesta casa de cós fou remodelada pels antics propietaris, en Jesús Coll Rosselló i la Montserrat Luna, de Can Coll.

Forn de pa tradicional. Can Nadella. Foto Contxita Baró.

L’antiga campana de la llar de foc que ocupava gairebé tot el pany de paret  (orientada al nord-oest) s’enderrocà, es tapià el forn de pa, el cendrer i la teiera. Es construí una llar de foc moderna al bell mig de la paret com les que avui en dia trobem a moltes cases.

Alertats pels propietaris, vàrem visitar la descoberta. El forn presentava un estat de conservació molt bo, tot i haver sofert un petit despreniment en un dels costats. La volta es conservava sencera però en canvi mancaven els rajols plans refractaris de la solera. La boca estava en un perfecte estat de conservació, realitzada amb quatre carreus de pedra granítica de Cabrils.

S'orientà als propietaris cap a una preservació del forn, com a element integrant de la casa de cós. La consolidació i restauració anà a càrrec de Jordi Domènech Brunet, mestre d’obra tradicional i professor sobre les tècniques constructives de la volta catalana dirigida tant a futurs arquitectes com a alumnes de l’Escola Taller de Bioconstrucció. Domènech i Brunet forma part de la “Red Nacional de Maestros de la Construcción Tradicional”.

Avui, la cuina ha retrobat aquell espai vital domèstic i per la qual va ser construïda, on es barrejaven les tasques de cuinar, de fer els àpats, de la relació familiar, de la transmissió oral i del treball domèstic en general. El resultat ha estat excepcional. De moment, la Contxita i en Manel ja el tenen restaurat i quan hagin practicat una mica, de ben segur que farem cua per tastar el pa. La seva cuina ha tornat a tenir vida.

Us deixem amb algunes fotografies de l'abans i el després.


DESCOBERTA:



Can Nadella. Descoberta del forn de pa. Foto Contxita Baró.


Repicat de parets i descoberta de la boca del forn. 
Foto: Contxita Baró


Visió general de l'interior del forn amb les parts ensorrades i la terra de suport
de la solera. Foto: Contxita Baró


Detall costat esquerra del forn. Foto: Laura Bosch


Detall escaire dret del forn. Foto: Laura Bosch


Detall de la volta de maó característica dels forns de pa tradicionals.
Foto: Laura Bosch


CONSOLIDACIÓ I RESTAURACIÓ:


Inici de le obres de consolidació i restauració. Foto: Jordi Domènech


Procés de restauració. Foto: Jordi Domènech Brunet


Procés de restauració. Foto: Jordi Domènech Brunet

RESULTAT FINAL:


 Resultat final, després de la restauració. Foto: Jordi Domènech Brunet


 Resultat final, després de la restauració. Foto: Jordi Domènech Brunet


 Resultat final, després de la restauració. Foto: Contxita Baró


 Resultat final, després de la restauració. Foto: Jordi Domènech Brunet