dijous, 6 de maig del 2021

XVIè Aplec del Crist Mujal


Els Amics del Crist Mujal, us convidem a participar en la XV edició de la Festa de la Capella. Enguany hauríem celebrat la setzena edició, però els actes de l'any passat (2020) foren anul·lats amb motiu de la pandèmia COVID-19.

Història del Crist Mujal : 

La capelleta del Crist Mujal està situada ran de la confluència dels tres pobles que la veneren: Cabrera, Cabrils i Vilassar de Mar, al peu de l'antic Camí Ral del Mig.

    En el plànol de 1777 de l'antic terme de Vilassar, conservat a l'Arxiu Diocesà de Barcelona, hi ha dibuixades quatre creus de camí amb la finalaitat de senyalar les cruïlles importants: la creu del Cristo, a la cruïlla de l'antic Camí Ral del Mig amb la riera/camí que va a Vilassar de Dalt; la creu de Can Boquet, a la cruïlla del camí de la carena amb el camí que baixa a Vilassar de Dalt; la creu de Can Casals, a la cruïlla del Camí de Mataró amb la riera de Cabrils; i la creu del Mujal, a la cruïlla del Camí Ral del Mig amb el camí que va a Cabrera. 

    L'any 1778 es substitueix l'antiga creu medieval, de fusta o de pedra que marcava la cruïlla de camins, per una capelleta amb teulada a quatre vessants, característica d'aquest tipus de construccions. L'edifici del 1778 es basteix al mateix Camí Ral del Mig, en terrenys de la propietat de la família Pallés Utset, però potser es desplaça fins a la línia del terme entre Vilassar i Cabrera. 

    La divisió de l'antic terme de Vilassar a partir del 1784 fa que la capelleta quedi a la confluència dels termes de Cabrera, Cabrils i Vilassar de Mar.

    Als darrers anys seixanta del segle XX, amb motiu de la construcció de l'accés de l'autopista, s'expropien els terrenys de Ca l'Amell i es desmantella l'interior de la capella. Finalment, l'edifici no s'enderroca, ja que el senyor Pérez-Sala fa donació dels terrenys per construir els accessos de l'autopista. Això no obstant, el Mujal queda a l'abandó i acaba en estat de ruïna.

    L'any 2000 es crea una comissió de treball amb la idea de reconstruir la capella. Per Vilassar de Mar en formen part, Vicenç Pallés, Dalmacio Ramon, Rafel Ortega i la seva esposa Mercè Mas, Carme Ramon, Pepeta Serra, Imma Romeu, Lluís Sardà, Rafel Boix, Damià Bas, el Museu de la Marina, el rector Josep Maria Galbany i el mossèn Ramon Roca. Per Cabrera de Mar hi ha en Joan Massó i la seva esposa, Carme Leon, en Joan Massó Sarrion, Maria Antònia Massó, David Farell, Núria López, Josep López Vinyals, Joan Lladó Puig i el rector de la parròquia de Sant Feliu, mossèn Raimon Canalias. Finalment de Cabrils en van formar part en Jaume Tolrà i Ferrer, la Laura Bosch i rector Salvador Freixas.

    L'edifici actual és el resultat de la darrera reconstrucció que va tenir lloc l'any 2004, seguint la interpretació de les imatges i gravats conservats de principis de segle XX i sobretot gràcies al treball de camp dut a terme l'any 2003 per Rafel Ortega i la seva esposa, Mercè Mas i la Carme Ramon.

    Amb motiu de les obres d'arranjament de l'antic Camí del Mig, es desplaça lleugerament del seu emplaçament inicial, en les terres que cedeixen el senyor Joan Massó i la seva esposa Carme Leon. És de planta quadrada amb la paret d'obra arrebossada i pintada, i la coberta és de forma piramidal amb rajoles de color blau i blanc formant una ziga-zaga i coronada per una creu de ferro. La porta és de ferro. A l'interior, un petit altar presideix l'espai amb un Sant Crist. L'entorn de la capelleta s'ha arranjat amb un paviment de pissarra, un fanal, un banc de pedra i una alzina surera.
    
    L'obra de reconstrucció es deu a l'arquitecte Marià López-Pagès i Garcia. La creu que corona la teuladeta la realitza Rafel Ortega. La família Pallés cedeix les imatges per tal de que siguin restituïdes al seu lloc d'origen. El dia 8 de maig de l'any 2005 s'inaugura la nova capella del Crist Mujal.

Tradicional fotografia de grup. XIV Festa de la Capella del Crist Mujal 2019. Foto: Laura Bosch