dimecres, 13 d’octubre del 2021

El COMCA recomana: Seminari "Art de Dones Visionàries"

Els dies, 14 i 15 d'octubre de 2021, la Universitat de Barcelona acull l'INTERNATIONAL SEMINAR ART OF VISIONARY WOMEN, que tracta sobre la creativitat gràfica i simbòlica d'autores vinculades a noves espiritualitats de principis del segle XX a Europa.

El seminari està organitzat per [V¬W] Visionary Women Research Group - Fundació Josefa Tolrà, sota la direcció de la Dra. Pilar Bonet Julve, presidenta de la Fundació Josefa Tolrà, i la Dra. Maria José Gonzàlez Madrid, ambdues professores del Departament d'Història de l'Art de la Universitat de Barcelona.

Es tracta del primer Seminari Internacional dedicat a l'estudi de la creativitat gràfica -dibuix- de dones visionàries connectades a noves formes d'espiritualitat, laica i feminista, que es difon a Europa a finals del segle XIX i principis del segle XX. Les organitzadores pretenen recuperar l'esperit vindicatiu i emancipador d'aquestes filosofies utopistes, posant èmfasi en el context cultural i els seus processos creatius. Pràctiques espirituals i polítiques teixeixen relacions entre el cristianisme social i les tradicions orientals, de gran recepció entre les obreres i sufragistes: Modern Spiritualism, Spiritisme, Espiritismo, Teosofia o Antroposifia, entre altres formes de trascendència no reglada. El llegat d'artistes com Hilma af Klint, Emma Kunz, Magde Gill, Nina Karasek o Josefa Tolrà, impulsa a les noves generacions cap a relats artísitcs, científics i humanistes que agiten una nova onava feminista. El seminari pretén entendre l'origen místic de la seva creativitat, els processos de treball holístic i la "missió de vida" que aquestes dones varen assumir.

Compartiran les experiencies de creadores que foren "Visionaries en vida, i artistes després de la mort". Entre elles, destaca Josefa Tolrà (Cabrils 1880-1959), l'artista mèdium més important de la primera mitat del segle XX no només a Catalunya sinó més enllà de les nostres fronteres. La seva obra forma part del Museu Nacional del Prado, el MACBA, le Musée LaM de Villeneuve-d'Ascq i le Centre Pompidou de París. A més de les autores internacionals, durant el seminari també s'exposaran noves lectures sobre la vida i l'obra d'artistes clarividents com Fina Miralles (Barcelona, 1950) i Sílvia Gubern (Barcelona, 1941).

El Seminari Art de Dones Visionàries, és una iniciativa que es vincula al treball de recerca, difusió i conservació que porta a terme l'Associació Josefa Tolrà, sobre el llegat de l'artista i mèdium de Cabrils.

Us deixem amb l'enllaç d'inscripció per si esteu ¡nteressants en assistir-hi.


Dijous, 14, a la Sala d'actes de la Facultat de Belles Arts.

Divendres 15, a la Sala d'actes de la Facultat de Geografia i Història.


Inscripció prèvia a:


Per més informació també podeu contactar amb el següent correu electrònic:



Per saber-ne més:





Entrevista a Maria Tolrà, neboda de Josefa Tolrà (per delirisproductions).






Llibres: 

Bonet Julve, Pilar (2014)Josefa Tolrà. Mèdium i artista. ACM Associació per a la Cultura i l’Art Contemporani i Ajuntament de Mataró.


Pilar Bonet durant la seva ponència. Fotografia: Laura Bosch