divendres, 29 d’abril del 2022

Crònica sardanista: Un homenatge fallit dins d'un bon acte

 

Sigfrid Galbany amb les seves filles i esposa. ©Fotografia: Laura Bosch


Diumenge passat dia 24 d’abril de 2022, als Horts de la Santa Creu (no pas l’Hort Santa Creu) tenia lloc el XXIVè concurs de colles sardanistes. L’organització per part de la secció sardanista « Coloraines » de la Societat La Concòrdia va ser tot un èxit.

 Què dir però de l’acte d’homenatge al compositor Sigfrid Galbany i Abril que es va fer entremig ? Ha estat un acord consensuat en el Ple Municipal ? o senzillament un acte improvisat ?

 Si bé la nostra entitat va rebre tres dies abans un comunicat des d’alcaldia informant-nos de l’acte ens sorprèn moltíssim que la gent del poble no n’estigués informada. I aquest fet queda palès perquè diumenge la majoria d’assistents eren els familiars de les colles sardanistes.

 Hem comprovat les cartelleres, on ho hi havia absolutament cap referència, a l’homenatge. Tampoc ho hem sabut trobar en cap dels mitjans de comunicació del consistori, tret d’una línia a l’agenda del Web i un DIN-A5 en el mostrador de l’OAC de l’ajuntament. En el Portal Sardanista només s’hi pot veure el programa sense cap esment a l’homenatge (?) i l’indret on es faria la ballada en cas de pluja.

 Certament molt sorpresos perquè normalment, a aquestes alçades, els veïns i veïnes de Cabrils ja han rebut a la bústia el programa de la Festa Major de la Santa Creu, on tradicionalment, si a finals del mes d'abril es preveu algun acte, aquest s'inclou en el programa. Però res de res.

 Des del COMCA, al mes de febrer, reunits en assemblea vàrem aprovar per unanimitat entrar una instància sol·licitant que s’atorgués a Sigfrid Galbany i Abril, PER ACORD UNÀNIME DEL PLE MUNICIPAL, la distinció de FILL PREDILECTE així com la denominació, amb el seu nom, d’una plaça o carrer significatiu del poble. És el que creiem que s’ha de fer, ja que l’any 2010 Cabrils li atorgava el premi de divulgació cultural “La Concòrdia”, i l’ajuntament ho feia amb la “Creu de Terme”, màxim guardó, que no implica que aquella persona sigui considerada de facto “filla o fill predilecte del poble”.

 Una de les competències dels ajuntaments és satisfer les necessitats culturals de la comunitat. Entre aquestes hi ha implícitament les identitàries que fan que la gent se senti arrelada al seu territori. La ideologia d’un govern municipal no pot incidir de cap manera en la tendència de la política cultural local. La cultura ha de ser de una eina de consens i mai utilitzada políticament.

 Podeu llegir-ne més entrant a:

 El COMCA es posiciona perquè el compositor SIGFRID GALBANY i ABRIL sigui nomenat FILL PREDILECTE del poble.

 http://www.comca.cat/2022/02/el-comca-es-posiciona-perque-el.html

Crònica sardanista: Sigfrid Galbany i Abril

http://www.comca.cat/2020/01/fotografia-extreta-dinternet.html



Vídeo i fotografies: Laura Bosch i Isabel Rodríguez Vila.

Edició del vídeo: Isabel Rodríguez Vila

Amb la col·laboració del COMCA


Sardana de germanor "Moltes gràcies" de Sigfrid Galbany. ©Fotografia: Gustau Nacarino


XXIVè Concurs de Colles Sardanistes. ©Fotografia: Jordi Montlló

XXIVè Concurs de Colles Sardanistes. ©Fotografia: Jordi Montlló


XXIVè Concurs de Colles Sardanistes. ©Fotografia: Jordi Montlló


XXIVè Concurs de Colles Sardanistes. ©Fotografia: Jordi Montlló


XXIVè Concurs de Colles Sardanistes. ©Fotografia: Jordi Montlló


XXIVè Concurs de Colles Sardanistes. ©Fotografia: Laura Bosch


"...sempre Cabrils estimeu
i ara farem rotllo tot ballant nostra sardana..."
En reconeixement d'en Sigfrid Galvany i Abril.
Secció sardanista de Societat La Concòrdia - Coloraines de Cabrils