dissabte, 22 d’abril del 2023

El Museu Arxiu de Vilassar de Dalt, acull la presentació del llibre, "Entre camins, bruixes i tempestes, les creus del Vilassar històric"

 

Ahir, a les vuit del vespre, al Museu Arxiu de Vilassar de Dalt i davant d'un públic nombrós, es presentava "Entre camins, bruixes i tempestes: les creus del Vilassar històric". En paraules de l'historiador, Benet Oliva "aquest llibre és una bona oportunitat per redescubrir la nostra identitat i memòria col·lectiva". 

L'obertura anà a càrrec del senyor Benet Oliva que presentà a quatre dels autors del llibre: Marc Pons, Josep Samon, Laura Bosch i Jordi Montlló. 

Es contextualitzà el llibre com una unitat històrica i geogràfica, dins del que els historiadors coneixen com a Vilassar històric; un territori format pels nuclis de Vilassar de Dalt, Cabrils i Vilassar de Mar, incloent el Sant Crist dins el terme municipal de Cabrils.

El punt de partida de la recerca és el mapa dipositat a l'Arxiu Diocesà de Barcelona, dibuixat l'any 1777, tal i com s'explica en el capítol realitzat per Josep Samon. En aquest document, les creus objecte d'estudi hi estan dibuixades amb una precisió extraordinària. 

Durant l'acte de presentació, s'anaren desglossant cadascún dels capítols i s'aportaren noves dades fruït de la recerca, que han permès entre d'altres moltes informacions inèdites, rebaixar l'existència coneguda d'algunes d'aquestes creus a inicis del segle XVII, com és el cas de la Creu de Can Boquet o al segle XVI com és el cas de la Creu de l'Abella. I també conèixer les vicissituts que d'altres han sofert en llarg de la seva existència. També es va fer una demostració dels codis QR a partir dels quals els lectors poden escoltar les llegendes que envoltes algunes d'aquestes creus.

©Foto: Joan Clapés

©Foto: Enric Ortega. Museu Arxiu de Vilassar de Dalt

©Foto: Isabel Rodríguez

©Foto: Isabel Rodríguez

©Foto: Marta Palència