dijous, 19 d’octubre del 2023

XVI Trobada d'entitats de recerca local i comarcal del Maresme

 En el marc de l’efemèride dels 175 anys de la posada en marxa de la línia ferroviària Barcelona-Mataró, l’edició del 2023 se centrarà en l’estudi de les vies de comunicació terrestres, els mitjans de transport i els oficis que s’hi relacionen. Es proposa una anàlisi que inclogui tant el punt de vista històric com una mirada actual, amb l’objectiu d’explicar la configuració de la comarca, però també de posar en valor la importància de l’existència, planificació i estructuració de les diferents vies i mitjans per explicar les dinàmiques històriques, les relacions socials, econòmiques i de veïnatge que expliquen la comarca i el seu desenvolupament.

Entre totes les novetats que es presenten aquest 2023 fruit de la recerca, també hi ha la duta a terme per la historiadora Laura Bosch que porta per títol: "El projecte de tren elèctric des de Premià de Mar a Cabrils. 1918".

En el transcurs de la jornada es presentaran les actes publicades de l'edició del 2022 que van tenir lloc a Cabrera de Mar. En aquesta ocasió els treballs d'investigació se centraven en l'estudi de la història de la recerca històrica, arqueològica i antropològica del Maresme. Entre els treballs publicats que s'hi podran llegir, hi ha un capítol inèdit de la mateixa autora, que documenta els inicis de la recerca arqueològica a Cabrils a partir de l'any 1902, quan mossèn Lluís Comalrena de Sobregrau i Rubert (Gallifa, 1870 - Cabrils, 1933) fou destinat com a ecònom a la parròquia de la Santa Creu de Cabrils: "Mossèn Lluís Comalrena de Sobregrau i Rubert, el pioner de la recerca arqueològica a Cabrils".

Organitza: L'Arxiu Comarcal del Maresme; Tiana, recuperant l'història; Ajuntament de Tiana, Institut Ramon Muntaner; Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana; Consell Comarcal del Maresme.

Adreça:

Sala Albéniz- Ajuntament de Tiana

Av. Isaac Albéniz, 8-10

08391 Tiana

Telèfon 937582459