divendres, 22 de desembre del 2023

Celebrem el Nadal, amb Amadeu Carbó, folklorista i Jordi Montlló, antropòleg.

 


Nadal és un cicles festius del calendari més ric amb manifestacions de cultura popular i tradicions. Enguany, té una importància rellevant, ja que coincideix amb la celebració dels 800 anys de la representació del primer pessebre.

Amb Celebrem el Nadal, el Museu Comunitari de Cabrils - COMCA - inicia un cicle de diàlegs on cada any proposarà un tema amb un o varis convidats especialistes. En la primera edició hi han format part, l'Amadeu Carbó i en Jordi Montlló

Hem parlat de com s'interrelacionen les nostres manifestacions tradicionals i d'altres de diferents procedències i èpoques, algunes molt reculades, que hem mantingut vives alterant els seus significats originals per tal d'adaptar-les als nous temps i mantenir-les vigents.

Hem parlat de nadales, del Pare Noel o Pare Nadal, de Sant Nicolau, dels avets i dels pessebres a les cases, dels colors amb que ara guarnim les nostres cases per Nadal, del Tió...

Hem parlat del temps i els calendaris, de la importància dels solsticis - d'estiu i el d'hivern - perquè és al voltant d'aquests punts d'inflexió solar on s'apleguen festes i tradicions que venen de molt antic i que avui molts de nosaltres seguim celebran amb diversos noms. Som hereus d'aquesttes pràctiques que finalment han quedat fortament arrelades. Els rituals han anat evolucionant per adaptar-se als nous temps i adquirir vigència i sentit en cada moment segons les necessitats. I un dels exemples més significatius per la seva repercussió i durada al llarg dels segles és la cristianització de festes i celebracions. A mesura que el cristianisme s'anava implantant, es van genera una sèrie de processos, molt interessants, coneguts com a sincretisme, que a grans trets, consisteix en la fusió de les praxis culturals pròpies d'un determinat moment amb una nova religió.

D'aquí que celebrem el solstici d'estiu, sota l'advocació de sant Joan, amb fogueres i amb "faies" i coets de colors per a donar la benvinguda a l'estiu. De la mateixa manera, el Nadal ha assimilat les celebracions al voltant del solstici d'hivern que celebrem amb àpats familiars, fent cagar el tió, corrent amb les "faies" enceses, visitant pessebres vivents i anant a veure pessebres i diorames.
Actualment vivim un moment de canvi profund en les celebracions i formes festives que considerem tradicionals. No és un fenòmen aïllat. Respon a un canvi de societat motivat  per factors com la progressiva laïcització, la globalització, la mercantilització de la festa o la conversió de l'oci en un producte de consum. El Nadal és un període sensible a aquests processos de canvi, visible pel caràcter popular i profund arrelament que té aquesta festa entre nosaltres.

Us recomanem una publicació molt interessant de l'Amadeu Carbó, [Celebrem el Nadal - Col·lecció l'Ermità] que ens ha servit als organitzadors d'inspiració d'aquest primer cicle; és un vademècum de butxaca per a tots els públics que inclou gran quanitat de manifestacions i celebracions del Nadal amb rigor en la documentació i plaent en la lectura. És una eina indispensable per no fer el ridícul i que molts periodistes, firaires i polítics entre d'altres, haurien de llegir.


Jordi Montlló i Amadeu Carbó a mà dreta. ©Laura Bosch

©Laura Bosch

©Laura Bosch

©Laura Bosch

©Laura Bosch

©Laura Bosch

©Laura Bosch

©Laura Bosch

©Laura Bosch

©Laura Bosch

©Laura Bosch

©Laura Bosch

©Laura Bosch