divendres, 1 de desembre del 2023

Nadal per a tothom: El Poema de Nadal de Josep Maria de Sagarra i Celebrem el Nadal.


Nadal és una festa molt arrelada a la nostra societat, plena d’esdeveniments i de significats, que amb els segles ha anat enriquint el nostre horitzó cultural. És un dels cicles festius del calendari més ric amb manifestacions de cultura popular i tradicions. I enguany té una importància rellevant ja que coincideix amb la celebració del 800è aniversari del primer pessebre, que la tradició el situa l’any 1223, quan Sant Francesc d’Assis va escollir una cova del poble de Grecció a Itàlia per a representar-hi el naixement de Jesús.

Per tal d’enriquir aquest esdeveniment mundial, el Comité Organitzador, la Universalis Foederatio Praesepistica i la Federació Catalana de Pessebristes entre d’altres, ha fet una crida als conjunt d’entitats, museus i institucions catalanes perquè se sumin a la commemoració amb l’organització d’activitats vinculades al món del pessebre i que contribueixin a enriquir la programació general. Per això, el Museu Comunitari de Cabrils us convida a celebrar el Nadal, oferint-vos una modesta programació que  i compartir amb joia aquesta festa.

En primer lloc, dissabte 16 de desembre, Jaume Llonch i l’artista i dramaturga, Clara del Ruste interpretaran El Poema de Nadal, de Josep Maria de Sagarra, amb acompanyament d’orgue a càrrec de l’organista Maria Dolors Casanovas i dels cantaires de l’Agrupació Coral La Concòrdia – Santa Helena. L’acte tindrà lloc a les 8 del vespre, després de la missa, a l’església de la Santa Creu de Cabrils. En acabar, un tall de coca i beguda per a tothom.

 El segon esdeveniment d’enguany és la creació del cicle Diàlegs de Nadal. Cada any, per aquesta època, convidarem a personatges coneguts amb qui parlar sobre un tema concret i on el públic assistent també serà convidat a participar. A més, els companys de Ràdio Cabrera, gravaran el programa que serà difós al Fes ta Festa, el programa de Cultura Popular i associacionisme que s’escolta per la ràdio i per Internet. Per aquesta primera edició, us presentem “Celebrem el Nadal”.  Rebrem el folklorista i especialista en cultura popular, Amadeu Carbó, que a més és autor de nombroses publicacions com “CORPUS. La festa de les festes” o “Celebrem el Nadal”. El segon convidat és en Jordi Montlló, antropòleg i especialista en pessebrisme, autor entre d’altres de “Nadal a cel obert” publicat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Serà dijous 21 de desembre a les set del vespre a la Biblioteca municipal.


 
També us convidem a visitar els pessebres de les antigues escoles Tolrà en la seva 23a edició i la mostra de diorames de l’Associació de Pessebristes de la Santa Creu a partir del dia 15 de desembre. Es tracta d’un espai on coincideixen diverses entitats del poble amb una mateixa finalitat i que es converteix en un espai de socialització per a la comunitat.

Bon Nadal!