dimarts, 30 d’abril del 2024

Diumenge, 19 de maig - Ibers a Cabrils?

 El Museu Comunitari de Cabrils (COMCA )celebra el Dia Internacional dels Museus amb una xerrada sobre arqueologia del món ibèric, a la Laietània



El proper diumenge 19 de maig, a les 11:00 del matí, el Museu Comunitari de Cabrils (COMCA) us convida a la presentació de les darreres novetats, fruit de la recerca dels darrers anys d’un equip d’arqueòlegs encapçalats per Pau Menéndez i Eric Sobrevia. La xerrada titulada: Ibers a Cabrils? L’arqueologia a la Laietània ibèrica, ens vol mostrar l’estat de la qüestió d’aquest projecte amb imatges dels treballs realitzats i exemples del material descobert a les excavacions que ens portaran i en podrem gaudir en primícia.

El món ibèric de la Laietània és un tret identitari del territori de la costa de Barcelona, des del Maresme fins el Baix Llobregat. Però manté molts punts foscos en el coneixement del poblament i els homes i les dones que hi van viure abans de l’arribada dels romans.

Des de l’any 2019, el grup Laietània, Arqueologia i Patrimoni (LAiPat) ha iniciat un projecte de recerca en jaciments com el del Turó gros de Céllecs o el del Turó del Vent de Llinars del Vallès, amb l’aplicació de noves tecnologies.

Al turó del Vent s’ha trobat un conjunt d’elements que es vinculen a l’àmbit de la guerra, com és una espasa ibèrica, una galtera de casc utilitzat per les tropes romanes i un lot d'armes i eines de ferro. L’any 1984 es van trobar dos exemplars de punyals celtibers, únics a Catalunya i que actualment estan exposats al Museu de Granollers.

Un dels principals objectius del projecte és la de generar coneixement i que aquest repercuteixi en la societat per tal de sensibilitzar-la. Alhora que pretén conscienciar de la necessitat de restituir, protegir i salvaguardar un, tan important com desconegut, patrimoni arqueològic, històric i natural, per a les generacions presents i futures.

La investigació es du a terme dins del projecte Dinàmiques d’ocupació i vertebració del territori a la Laietània central i septentrional (s. VI-II aC), aprovat per la Direcció General de Patrimoni i subvencionat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Igualment, compta amb el suport de l’Ajuntament de Llinars del Vallès i de la Diputació de Barcelona.​​​​​​​

El lema que proposa l’ICOM és Museus per l'educació i la investigació, i subratlla el paper fonamental de les institucions culturals a l'hora de proporcionar una experiència educativa holística. Aquest dia aposta per un món més conscient, sostenible i integrador. El lema s’ajusta als objectius del COMCA i del projecte de recerca que es presenta al cent per cent i esperem oferir-vos una experiència viva i engrescadora. No coneixem a ningú que s’hagi avorrit a les nostres presentacions. No seràs tu el primer, oi? T’hi esperem.

 

Data:

Diumenge  19 de maig a les 11:00h

Lloc:

Hotel d’Entitats  (Carrer de Can Campins, 11 – Cabrils)