dijous, 14 de juliol del 2022

Wikipedra guanya l’European Heritage Award / Europa Nostra Award 2022

 


El web Wikipedra http://wikipedra.catpaisatge.net/ permet als usuaris inventariar i consultar el patrimoni de pedra seca de Catalunya. Va ser desenvolupat per l’Observatori del Paisatge de Catalunya en col·laboració amb l’Associació Drac Verd de Sitges. El projecte es va iniciar l’any 2011 com a resposta a la pèrdua d’aquest patrimoni, principalment per l’abandonament progressiu de l’activitat agrícola i ramadera. Gràcies a la implicació d’ADRINOC (Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-Est de Catalunya), a través del projecte de cooperació Col·labora x Paisatge, l’any 2017 es va posar en marxa una aplicació mòbil anomenada “Pedra Seca” que facilita la introducció i consulta de dades.

La Wikipedra és un exemple de bones pràctiques per al compromís dels ciutadans en la conservació del patrimoni material, juntament amb el patrimoni immaterial al qual està connectat. És una base de dades col·laborativa que es construeix únicament a partir de les contribucions dels ciutadans. El patrimoni de la pedra seca, com barraques o cabanes, forns de calç i rajoles, construccions per a l’emmagatzematge d’aigua, murs i altres estructures, són  inventariats mitjançant mapes, fotografies i fitxes que conformen una base de dades col·laborativa. A més de referenciar la ubicació de les construccions, la base de dades descriu el seu estat de conservació, tipologia i característiques arquitectòniques.

La Wikipedra és un èxit de participació i un èxit dels socis del projecte en l’explotació de la ciència ciutadana per desenvolupar una base de dades de coneixement que podria salvar el patrimoni de la pedra seca de l’oblit”.Actualment ja hi han participat més de 514 col·laboradors i s’han inventariat 30.928 construccions de pedra seca, entre elles la barraca de pedra seca de Cal Gras, a Cabrils, en el veïnat de la Llobatera. 

El Maresme és terra de sauló i granit. Aquest darrer, és un roc molt més difícil de treballar i això fa que no es trobin construccions realitzades en pedra seca del tipus calcàri o volcànica com passa en la resta del territori. Als boscos del Maresme identifiquem fàcilment les coves de sauló i les barraques de vinya de coberta de tartana o també plana que el COMCA ja té inventariades i geolocalitzades juntament amb altres elements relacionats amb el cultiu de la vinya.

La construcció que podeu veure a la imatge, és una excepció. Fou construïda pels picapedrers que extreien la pedra del darrera mateix de la barraca margera per a construïr el mas Abril de Bonanat, actual Cal Gras, en el transcurs del segle XVIII. El seu estat actual no és gaire esperançador, perquè pel seu sostre hi passen motocicletes i bicicletes tot terreny i això afegit a la deixadesa fa perillar la seva estructura. Des del COMCA pensem que caldria una restauració i protecció de l'entorn, tant pel que fa a la pedrera com de la barraca.Barraca de pedra seca de Cal Gras. Efectes devastadors provocats per les bicicletes
tot terreny i les motocicletes. @Fotografia: Laura Bosch 2005.

Interior de la barraca de pedra seca de Cal Gras.
©Fotografia: Laura Bosch 2005

Pedrera de Cal Gras. ©Fotografia: Laura Bosch 13.11.2021


Fa uns anys en fer una torre es va destruïr una segona estructura de pedra seca també margera que servia d'aixopluc per les eines.

Barraca margera de pedra seca del carrer dels Pins. Destruïda.
©Fotografia Fons Laura Bosch 2005

L’Observatori del Paisatge considera que el Premi Europa Nostra reconeix i prestigia la tasca ingent d’entitats i voluntaris d’arreu tel territori i als experts en pedra seca que fan possible la Wikipedra. Un model de bones pràctiques a seguir. 

Els guanyadors seran guardonats el 26 de setembre a Praga en la Cerimònia dels Premis Europeus de Patrimoni, que se celebrarà a l’Òpera Estatal recentment restaurada. 

Podeu trobar més informació:

https://www.europeanheritageawards.eu/winners/wikipedra/

https://xarxanet.org/ambiental/noticies/jordi-grau-la-pedra-seca-ens-dona-una-llico-doptimitzacio-del-territori-i-de

https://www.irmu.org/news/3990

https://www.infolibre.es/cultura/wikipedra-rehabilitaciones-illa-rei-patios-axerquia-premios-patrimonio-europeo_1_1271487.html

https://etnologia.blog.gencat.cat/2022/07/07/wikipedra-guanya-leuropean-heritage-award-europa-nostra-award-2022/

https://pedrasecaarquitecturatradicional.cat/136-wikipedra-guanya-leuropean-heritage-award-europa-nostra-award-2022/

https://www.hispanianostra.org/espana-obtiene-cinco-premios-en-la-convocatoria-de-los-premios-europeos-de-patrimonio-premios-europa-nostra-2022/

https://www.youtube.com/watch?v=yK1VWXio0HQ