dimarts, 20 de setembre del 2022

Jornades Europees de Patrimoni 2022. La Fàbrica Gran: un espai de transformació

 

A la segona meitat del segle XIX, la Fàbrica de can Coll, coneguda popularment com la Fàbrica Gran o de Can Jorba, pel darrer propietari, i la Fàbrica Petita o de Domènec Carles pel seu primer propietari, canviaran la fisonomia física i demogràfica de Cabrils. La creació de nous llocs de treball atraurà sobretot a una població malmesa pel daltabaix provocat per la fil·loxera. D’altres vindran de pobles veïns i s’hi establiran definitivament. Es crea una nova classe social fins aleshores inexistent al municipi que vivia exclusivament del camp i s'establiran noves relacions entre veïns de sempre i nouvinguts, entre amos i treballadors. Cabrils evoluciona al ritme de la fàbrica i aquesta es converteix en un fil conductor que explica la història xica o, com deia Pierre Vilar, la història local. Un espai icònic per a la comunitat que resta en silenci des del seu tancament, però que amaga la memòria oral de moltes generacions. Una història pendent de refer.



Amb motiu de les 31e Jornades Europees de Patrimoni, el Museu Comunitari de Cabrils (COMCA), us convida a assistir a la presentació del projecte de restitució de La Fàbrica Gran de Cabrils i una exposició que només es podrà veure aquell mateix dia.

La fàbrica de Domènec Carles és actualment el Centre Cívic i la Biblioteca municipal, però quin és el destí de la Fàbrica Gran? El debat de la transformació de l'arquitectura industrial a Catalunya es manté vigent per la necessitat d'implementar nous usos a uns espais massa sovint desitjats per la bombolla urbanística. 

La transformació de la Fàbrica Gran de Cabrils és una gran oportunitat de transformació pel nucli urbà del poble. Es troba ubicada en un punt estratègic i cèntric. La seva transformació, segons el projecte de l’arquitecte Bernat Hernàndez, oxigenaria el centre del poble, obrint noves connexions i espais que reforçarien el teixit econòmic i social del municipi, afavorint el seu desenvolupament sostenible. 

L’exposició del projecte final de Grau, fet per l’arquitecte Bernat Hernàndez, sobre aquest espai patrimonial i testimoni de l’arquitectura industrial del municipi, té com a objectiu obrir-nos la mirada per descobrir la immensa riquesa que amaga aquest espai pel futur dels cabrilencs i les cabrilenques. Planteja una proposta que obri un espai, no només físicament, sinó també simbòlicament a la comunitat, com espai de confluència per crear i comentar unes identitats compartides.

La presentació del projecte a càrrec del mateix arquitecte serà a les 11:30 h., però de les 10:00 a les 13:00 es podrà visitar l’exposició amb plànols, fotografies i representacions 3D del projecte; així com una maqueta.

Us hi esperem!!!!!!