dilluns, 14 de novembre del 2022

Com ha de ser el Museu de Cabrils. Resultats del procés participatiu.Dijous, 24 de novembre, a les 7 del vespre, a la Biblioteca de Cabrils (El Maresme) us presentem els resultats del procés participatiu, en el qual els cabrilencs i cabrilenques varen participar de manera anònima.

L'any 2021 vam creure adient preparar una enquesta per copsar la percepció que té la població del concepte de museu local i el paper d'aquest com a factor cohesionador. És a dir, si la nostra comunitat creu que un museu local pot ser una bona eina de sostenibilitat cultural.


Els nostres ponents: 

Joaquina Bobes 

Llicenciada en Història, especialitat Prehistòria i Arqueologia, per la Universitat d’Oviedo.
Màster en Gestió Cultural per la Universitat de Barcelona.
Executive MBA, Eada Business School.

Va realitzar estudis de Postgrau al Departament d’Arqueologia de la Universitat de Newcastle upon Tyne (Regne Unit) el curs 1988-89 i al Departament de Gestió i Política Cultural de la City University, Londres, el curs 1995-96. Durant aquest últim any va realitzar una estada de col·laboració amb English Heritage, agència responsable del patrimoni cultural dependent del Ministeri de Cultura britànic, a Londres.

Entre 1983 i 1995 va participar en els següents projectes de recerca arqueològica: Projecte de Recerca Integrada Nalón Mitjà a Astúries (Universitat d’Oviedo); Arbeia Roman Fort a South Shields (Universitat de Newcastle upon Tyne); Projecte de Recerca i Prospecció Arqueològiques de la Conca Mitjana del riu Tisza, Hongria (Universitat de Newcastle upon Tyne i Universitat de Budapest); Projecte de Recerca a la Serralada del Montsec, Els Muricecs, Lleida (Universitat de Barcelona); Projecte d’Investigació Arqueològica de la Vall del Montsant, Tarragona, (Universitat de Barcelona).

Sòcia fundadora de la consultora ARTImetria, empresa especialitzada en la planificació estratègica i el màrqueting de la cultura. Des de 1998, és gerent i consultora sènior de l’empresa. Com a consultora, ha coordinat i realitzat múltiples projectes al voltant dels museus i el patrimoni.

Des de 2009, és professora associada del Màster en Gestió Cultural de la Universitat Internacional de Catalunya. Des de 2011, és professora associada del Departament de Màrqueting, Operacions i Supply a Eada Business School.

Jordi Montlló

Doctor en Antropologia social per la Universitat de Barcelona (2017) amb la Tesi “La Fira de Santa Llúcia de Barcelona: la primera fira de pessebres documentada (1786-2012)”. Màster en "Museologia i Gestió del Patrimoni Etnològic i Cultural" per la Universitat de Barcelona.

 

Treballa des de l’any 2002 en la realització de Mapes de Patrimoni Cultural i Natural per l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona.

 

Ha col·laborat amb diferents museus com a consultor, participant en la realització d’inventaris, exposicions, continguts i realització de projectes. És membre del consell de redacció de la revista de museologia Mnemosine. Ha comissariat diverses exposicions. En el 58è Salon International de santonniers d’Arles (La Provence) li fou concedida la Medalla d’honor de la ciutat per l’exposició “Provence et Catalogne”.

 

Autor de diverses monografies, articles i comunicacions en el camp del patrimoni cultural, l’arqueologia, l’antropologia i la museologia. Destaquem Les nostres figures de pessebre. Una mirada al pessebrisme de Catalunya (2010);  Els camins del pessebre: Can Gallemí 1971 – Sant Mateu 2014 (2014); Bartomeu Marcé i Reixach, el darrer escultor romàntic del pessebrisme a Catalunya (2015) o Nadal a cel obert. Les fires de pessebres a Barcelona (2016). 

 

Responsable de l’edició de: La Guerra de Successió i les seves conseqüències: el segle XVIII al Maresme. VII Trobada d’entitats de recerca local i comarcal del Maresme (2013); El patrimoni arquitectònic i arqueològic, 2s. Jornades de Patrimoni Cultural i Societat (1999); i  Sols compto les hores lluminoses. Els rellotges de sol de Cabrils (2018).

 

Membre fundador i president del col·lectiu de recerca i difusió del pessebrisme El Bou i la Mula. Col·labora amb l’Institut d’Estudis Penedesencs en la realització de l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de la vegueria del Penedès. Ha obtingut diverses beques de recerca de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme i de l’Institut Ramon Muntaner.