dimecres, 19 de març del 2025

2 d'abril. Presentació del llibre: Ferrers, armers, calderers, courers. Obradors i pràctiques d'ofici a la Barcelona dels segles XV i XVI

 


El proper dimecres, dia 2 d'abril, la nostra sòcia i dra. en Història i Història de l'Art, Lluïsa Amenós, presenta el llibre Ferrers, armers, calderers, courers. Obradors i pràctiques d'ofici a la Barcelona dels segles XV i XVI, editat per Xavier Cazeneuve i Publicacions Revenedors.

Una presentació que no us podeu deixar perdre. El llibre, amb un gran èxit d'assistència, s'ha presentat al Museu Frederic Marès (Barcelona, el 13 de març); a la Llotja del Tint de Banyoles, amb una visita a la farga d'aram del segle XVII (15 de març);el 19 de març ho farà a la Sala d'actes El Sarcòfag, al Pretori romà de Tarragona. La quarta presentació està prevista que es faci a Cabrils, a la Biblioteca Municipal.

La Lluïsa Amenós, és probablement la més gran especialista en ferro que hi ha actualment al nostre país. I com a tal, està consagrada a impulsar acadèmicament i patrimonialment, un dels patrimonis més identificatius de Catalunya: el ferro, entès en la triple dimensió industrial, històrica i artística, i sota una concepció metodològica pluridisciplinar. És coordinadora del Pla de patrimonialització dels ponts de ferro, per MNATEC del qual ben aviat us en podrem donar notícies. 


En aquest sentit, des de fa anys, col·labora estretament amb el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, on gestiona el blog Ferro, impulsant diversos projectes sorgits del pla estratègic del patrimoni de ferro a Catalunya, que es va presentar a la Universitat de Girona amb el títol: "El ferro, un patrimoni emergent". 

A Cabrils, malauradament no tenim cap farga per poder visitar. Per aquest motiu, durant la presentació, podreu veure i tocar diferents objectes. La Lluïsa ens ensenyarà a reconèixer la matèria primera amb què estan fets, i com i qui els fabricava, ja que en envellir, el color original, sovint queda ennegrit i no sempre és el que ens pensem. I per acabar de passar-ho bé, els assistents, hauran de respondre a una pregunta i d'entre els qui l'encertin, el guanyador/a tindrà premi!

Porta dels apòstols. Catedral de Girona. ©UdG Campus de Patrimoni Cultural i Natural.

Podeu trobar més informació sobre la seva trajectòria : Lluïsa Amenós Martínez. Diccionari d'historiadors de l'art català, valencià i balear.