dilluns, 24 de gener del 2022

El COMCA participa en el seminari "Els museus i les seves comunitats", del màster de Patrimoni cultural i natural de la Universitat de Girona.

 



El dia 11 de gener de 2022, el COMCA va participar  en el seminari "Els museus i les seves comunitats" de l'assignatura de Museus i museologia del màster de Patrimoni cultural i natural de la Universitat de Girona.

Els tres ponents convidats foren:

Jordi Abella, director de l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu que presentà: El patrimoni com a recurs de desenvolupament local. L’experiència de l’ecomuseu de les Valls d’Àneu. 

Pep Fornés, director jubilat del Museu Etnològic i de les Cultures del Món, que presentà: La memòria incòmoda al museu.

Laura Bosch, ex-directora del Museu Municipal de Cabrils i presidenta-fundadora del Museu Comunitari de Cabrils que presentà: El Museu Comunitari de Cabrils: una experiència nascuda al marge de l’administració.

Les diferents experiències, amb exemples ben concrets del nostre entorn i ben diferents els uns dels altres ha de permetre als/les alumnes reflexionar sobre què és un museu i quina ha de ser la seva relació amb el seu context social. Més enllà de tractar els usuaris com números per presentar a final d'any, hi ha museus que entenen que la participació de la comunitat en la gestió del museu no és només una retòrica per presentar en congressos, sinó un mandat implícit en la seva missió. És ben cert que no hi ha dos museus iguals i sovint parlem d'una manera tan genèrica que ens perdem en l'abstracció.

Esperem que entre tots haguem assolit l'objectiu que se'ns demanava i alhora  permeti a cadascun i cadascuna dels alumnes treure'n les seves pròpies conclusions.