diumenge, 26 de febrer del 2023

18 de març de 2023. Presentació del llibre "Entre camins, bruixes i tempestes: les creus del Vilassar històric".


Entre camins, bruixes i tempestes: les creus del Vilassar històric, és un llibre editat pel Museu Comunitari de Cabrils, a cura de Laura Bosch i Jordi Montlló.  L’estrena mundial serà el proper dissabte 18 de març, a les 11:30 h, a l’església de la Santa Creu de Cabrils. Entre les moltes sorpreses que ens tenen preparades, es podrà veure en primícia les restes de la darrera creu de fusta de Montcabrer, desapareguda misteriosament fa més d’un segle i la Creu gòtica de Can Passalaigua.

A partir d’un mapa de 1777 dipositat a l’Arxiu Diocesà de Barcelona, s’ha reconstruït la història d’una sèrie de fites, en forma de creus que hi són presents. És un llibre imprescindible per conèixer el nostre entorn, sigueu de Cabrils, Vilassar de Dalt, Vilassar de Mar, Cabrera, o amants de les bones històries.

El treball final és el resultat d’un llarg procés col·laboratiu, fruit de l’expertesa de professionals de diferents disciplines, que han dedicat el temps lliure a regirar documents, buidar arxius i fer treball de camp:


Joan Bosch Ballbona
, Doctor en Història de l'Art per la UB. Docent d'Història de l'Art a la Universitat de Girona, especialitzat en els segles XVI i XVII. Director tècnic i investigador adscrit de l'Institut Català de Rerceca en Patrimoni Cultural (UdG - Generalitat de Catalunya). Entre 2006 i 2021 va ser vocal de la Comissió Territorial de Patrimoni de Girona i des de l'any  2007 ho és de la Junta de qualificació, valoració i exportació de béns del patrimoni cultural de Catalunya del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.


Laura Bosch Martínez
, Llicenciada en Geografia i Història, especialitat Prehistòria, Història Antiga i Arqueologia per la Universitat de Barcelona. Certificat d'estensió universitària d'Iniciació al Treball amb Documents Medievals (llatí i Paleografia) per la Universitat de Barcelona. Tècnica de patrimoni, i Direcció Estratègica de Museus i Centres Patrimonials per la Universitat de Girona. Presidenta del Museu Comunitari de Cabrils. Ha rebut la medalla de plata de la ciutat d'Arles (França) per l'exposició Provence et Catalogne (França.2016). 


Joaquim Graupera
, Llicenciat en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona. Doctor en Història de l'Art especialitzat en l'àmbit del patrimoni artístic medieval, especialment de la comarcal del Maresme. Docent de l'àrea de ciències socials a l'Escola Pia Balmes de Barcelona. Director, des de l'any 2016 del Simposi In Maritima, sobre història, cultura i patrimoni del Maresme medieval, que coorganitza amb el museu Arxiu de Vilassar de Dalt i l'Arxiu Comarcal del Maresme. Autor del blog, Maresme Medieval.


Jordi Montlló
, Llicenciat en Geografia i Història, especialitat Prehistòria, Història Antiga i Arqueologia per la Universitat de Barcelona. Màster en Museologia i Gestió del Patrimoni Etnològic i Cultural i Doctor en Antropologia social per la Universitat de Barcelona. Professor associat a la Universitat de Girona, de museologia i patrimoni cultural. Vocal assessor del COMCA. Ha rebut la medalla de plata de la ciutat d'Arles (França) per l'exposició Provence et Catalogne (2016)


Marc Pons
, Arquitecte tècnic, per la Universitat Politècnica de Catalunya. Membre de la secció d'Arqueologia del Museu Arxiu Municipal de Vilassar de Dalt. 


Josefina Roma
, Llicenciada en Història per la Universitat de Barcelona i Doctora en Antropologia per la Universitat de Barcelona. Està especialitzada en cultura popular de Catalunya i l'Aragó. Fins a la seva jubilació, ha estat professora titular de la Universitat de Barcelona. Membre fundadora de l'Institut Català d'Antropolia i de l'Institut Aranès d'Antropolia, a més de formar part durant anys del Consell Assessor del Museu Etnològic de Barcelona. 
Ha rebut el Premi de l'Institut Aragonès d'Antropologia (1998), el Premi Esteban de Esmir (2013) i el Premi Joan Amades de Cultural Popular i Tradicional (2019).


Josep Samon
, Impresor. Historiador local de formació autodidacta. Col·laborador de l'Arxiu Parroquial i del Museu Arxiu de Vilassar de Dalt.


Alexis Serrano,
llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona, graudat superior en arxivística i gestió documental i postgraduat en gestió de documents electrònics per l'Escola Superior d'Arxivística i Gestió Documental de la Universitat Autònoma de Barcelona. Tècnic superior arxiver del cos d'arxivers de la Generalitat de Catalunya i director de l'Arxiu Comarcal del Maresme. Docent a la Facultat d'Història, Arqueologia i Arts Cristianes Antoni Gaudí de l'Ateneu Universitari de Sant Pacià i president del Centre d'Estudis Vilassarencs.

Els editors ens garanteixen diversió, novetats, misteris i moltes dosis de passió. És un llibre per llegir, però també per escoltar. Escoltar què? Doncs, les llegendes d’éssers malèfics i diabòlics que envolten els orígens de les creus de Montcabrer o de l’Abella. Moltes d’aquestes creus estan vinculades a llegendes  que, sovint, s’ha difós en publicacions locals. Però en el llibre no caldrà llegir-les. Les podreu escoltar mitjançant codis QR, interpretades per actors. 


També es pot escoltar una peça inèdita, composada i interpretada pel violoncel·lista català Miquel Pujol i Grau.

Si us llegiu el llibre tindreu les claus per interpretar elements patrimonials que tenim ben a prop. Acosteu-vos-hi amb el cuquet de la curiositat, perquè al cap i a la fi, per fer camí entre creus, bruixes i tempestes, cal saber d’on venim. Aquest llegat és el que el Museu Comunitari de Cabrils i els seus autors han volgut compartir amb tots nosaltres.

En acabar l’acte, es farà un petit refrigeri per celebra-ho i els autors signaran exemplars.

La publicació ha estat possible gràcies al suport de l’Institut Ramon Muntaner, el Museu Arxiu de Vilassar de Dalt, l’Ajuntament de Vilassar de Mar, l’Ajuntament de Cabrera de Mar, el Centre d’Estudis Vilassarencs i el patrocini privat. I a la col·laboració desinteressada dels autors i de persones i entitats.


Fitxa tècnica:

Acte: Presentació llibre

Títol: Entre camins, bruixes i tempestes: les creus del Vilassar històric.

Dia: 18 de març de 2023

Hora: 11:30 h

Lloc: Església de la santa Creu de Cabrils

 

 Més informació:   Laura Bosch Martínez 646627814 - Jordi Montlló Bolart  676259583

                                museucomca@gmail.com  -  http://www.comca.cat/