dissabte, 6 de maig del 2023

El Museu Comunitari de Cabrils participa a la 19a jornada RECERCAT. Jornada de Cultura i Recerca Local.

 Lloret de Mar, Capital de la Cultura Catalana 2023, serà l'escenari de la dinovena edició del Recercat. Jornada de cultura i recerca local dels territoris de parla catalana, organitzada per l'Institut Ramon Muntaner.

Aquesta dinovena edició comptarà amb la coorganització del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana, la Federació d'Ateneus de Catalunya i, com a amfitrions d'aquesta edició, l'Ajuntament de Lloret de Mar i el Centre d'Estudis Selvatans.

Enguany recuperant la presencialitat completa podrem gaudir de la tradicional carpa i fira de centres d'estudis i dels ateneus federats, situada a la Plaça de Pere Torrent, en la qual es podran trobar les novetats editorials de la recerca local i comarcal del conjunt dels territoris de parla catalana, així com una exposició de pòsters que mostren els projectes més destacats dels centres i instituts d'estudis locals i comarcals i dels ateneus federats participants. El Museu Comunitari de Cabrils hi tendrà un pòster i el llibre "Entre camins, bruixes i tempestes: les creus del Vilassar històric".

El dijous 4 de maig comptarem amb activitats complementàries com:

 • "Recollir cançons per descobrir el país: l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya", a càrrec de Jaume Ayats a la Biblioteca Municipal de Lloret de Mar.

 • Inauguració de les cinc exposicions en el marc del Recercat què es podran visitar a la Biblioteca Municipal de Lloret de Mar del 4 al 13 de maig.

  • 100 anys de l'Obra del Cançoner Popular, a càrrec del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

  • La cultura oral dels paisatges agraris a l'Euroregió Pirineus-Mediterrània, a càrrec de l'Institut Ramon Muntaner, Consell Insular de Mallorca i el Rayon de Roquefort.

  • Contes, faules i històries orals d'arreu del món, a càrrec de l'Associació Cultural la Tella. 

  • Som Ateneus, a càrrec de la Federació d'Ateneus de Catalunya. 

  • Mostra bibliogràfica amb motiu dels 40 anys del Centre d'Estudis Selvatans, a càrrec del Centre d'Estudis Selvatans. 

En l'apartat d'activitats del Recercat, podreu assistir a la mostra d'audiovisuals dedicat, en aquesta ocasió, a la temàtica "Amb ulls de dona" per tractar diferents punts de vista de dones professionals en diferents àmbits. També hi haurà la tradicional taula "Patrimoni a debat: reflexions des de la societat civil", amb la col·laboració de les comissions cíviques de patrimoni del Baix Llobregat i de les Terres de l'Ebre, que aquesta vegada durà per títol "Patrimoni al servei del turisme, un moment superat?". Posteriorment comptarem amb una interessant presentació sobre "La recerca en l'àmbit local i el seu reconeixement en el context acadèmic" amb la participació de la consellera de Cultura, l'honorable Sra. Natàlia Garriga, i el conseller de Recerca i Universitats, l'honorable Sr. Joaquim Nadal. D'altra banda, el Mosaic Recercat ens donarà a conèixer els últims projectes que estan duent a terme els centres d'estudis locals i comarcals. I, finalment, hi haurà una taula rodona per tractar la relació entre la transició energètica i el turisme.

Les activitats que es portaran a terme el dissabte 7 de maig també les podreu seguir en directe a través del canal de Youtube de l'IRMU.

A més, també es lliuraran els Premis Recercat 2023 al Centre d'Estudis Ignasi Iglésias i a Joan Domènech i Moner, què es portarà a terme al Teatre Municipal de Lloret de Mar (Plaça de Germinal Ros, s/n) el dissabte 7 de maig, a les 13.30 hores, i serà presentat per Txell Bonet, periodista, amb l'actuació del grup Jutglars i la Fàbrica del So, grup de música tradicional de la Catalunya del Nord format per Pere Jordà, Vicent Vidalou i Isabelle Garcia.

Per altra banda, també es podrà visitar l'espai Recerxic: Contes Reciclats. A càrrec de la Companyia Raig de Sol que es portarà a terme el dissabte 6 de maig, a les 11 hores, a l'espai infantil de la Biblioteca Municipal de Lloret de Mar.