dilluns, 28 de novembre del 2022

Com ha de ser el Museu de Cabrils. Resultats del procés participatiu.

 

Dijous, 24 de novembre, a les 7 del vespre, la Biblioteca de Cabrils acollia el COMCA que exposava el resultat del procés participatiu realitzat en llarg de l'any 2021 amb l'objectiu de copsar la percepció que la població té del concepte museu local i el paper d'aquest com a factor cohesionador.

Dos ponents de prestigi, Joaquina Bobes (ARTimetria) i Jordi Montlló, ambdós investigadors de l'Institut Català de Recerca en Patrimoni cultural.

Obria l'acte Joaquina Bobes, amb "Els museus participatius, els museus de visitants", una visió de la museologia del segle XXI que res té a veure amb la idea que, encara molta gent i sobretot moltes institucions es fan dels museus i altres equipaments patrimonials. Una visió que es fonamenta en el coneixement dels públics com a font imprescindible per assolir aquesta visió que evidencia cada vegada més el paper social dels museus. 

Durant la seva intervenció mostrà varis exemples de bones pràctiques (Museu Rotterdam, Museu de l'Empordà, London museum) i explicà alguns dels detonants que provocaren un canvi total en la manera de fer, com si es tractés d'una radiografia que finalment demostra, després de la implantació de mesures correctives, la contribució social dels museus en àmbits com la creació de capital social, la participació i el canvi social.

La investigació dels públics és una tasca imprescindible perquè els museus i els equipaments patrimonials puguin oferir un servei de qualitat, puguin generar experiències valuoses que contribueixin a l'aprenentatge a partir del patrimoni i participar així en el desenvolupament social, cultural i econòmic. I cada vegada són més els museus que utilitzen la metodologia de l'estudi dels públics per introduir canvis en la planificació i gestió de la seva institució. Identificar problemes per proposar solucions.

Després, Jordi Montlló continuà amb la presentació del resultat del procés participatiu a partir de l'enquesta realitzada a la comunitat de Cabrils en llarg de l'any 2021. Un cop surti publicada, s'hi podrà accedir a través de la pestanya "ARTICLES I MONOGRAFIES".

Els ponents, Joaquina Bobes i Jordi Montlló. ©Foto: Gustau Nacarino

©Foto: Gustau Nacarino

Torn de preguntes. ©Foto: Gustau Nacarino

©Foto: Gustau Nacarino

©Foto: Gustau Nacarino

©Foto: Gustau Nacarino

©Foto: Gustau Nacarino

©Foto: Gustau Nacarino

©Foto: Gustau Nacarino

©Foto: Gustau Nacarino

©Foto: Gustau Nacarino

©Foto: Gustau Nacarino

©Foto: Gustau Nacarino

©Foto: Gustau Nacarino

Torn de preguntes ©Foto: Gustau Nacarino